1 maart 2012 | Edwin Haan

Zelf stack en reach meten

Leuk, bij Fiets geven ze de maat van een fiets voortaan aan in stack en reach. Als je van je eigen karretje alleen de framehoogte kent, heb je daar natuurlijk niets aan. Gelukkig zijn die stack en reach heel makkelijk zelf te meten. Niet supernauwkeurig maar goed genoeg om in te kunnen schatten welke maat je nodig hebt. Bijkomend voordeel: je weet meteen welke framelengte je nodig hebt, zo kun je eindelijk goed inschatten of je op een fiets past!

Voor de begrippen stack en reach hebben we nog geen goede Nederlandse vertaling. Het zijn de voor de zithouding belangrijke lengte en hoogte van het frame. Dat wil zeggen, de horizontale en de verticale afstand tussen trapas en balhoofd.

Voor het meten is het van belang de fiets perfect recht op een zo vlak mogelijke ondergrond te zetten. Het werkt het makkelijkst wanneer iemand je helpt. Diegene kan de fiets vasthouden en meteen de remmen inknijpen, zodat de fiets niet wegrolt. Dat laatste is uit den boze omdat dan de hele meting niet meer klopt.

Als gereedschap heb je nodig: een touwtje met een gewichtje, een stukje plakband of een potlood en een rolmaat of duimstok.

Stack is het hoogteverschil tussen het balhoofd en het midden van de trapas. Meer precies: de bovenkant van het balhoofd wanneer dat voorzien is van een 5millimeter dikke kap. Bij een geïntegreerd lager is dat het midden van de vorkbuis, 5 millimeter vanaf het frame. Het midden van de trapas is lastig te bepalen bij een dikke, holle as. Vind je het moeilijk het midden te schatte, meet dan zowel onder- als bovenkant en gebruik het gemiddelde.

Stack = balhoofdhoogte – trapashoogte, in dit voorbeeld is dat 830 millimeter – 267 millimeter = 563 millimeter.

Reach is de horizontale afstand tussen diezelfde punten; het balhoofd en de trapas. Deze meet je het eenvoudigst met een hangend touwtje en een rolmaat. Zorg ervoor dat de fiets geen millimeter rolt, anders is de meting waardeloos. Laat het touwtje vanuit het midden van de trapas recht naar beneden hangen en zet een merkteken loodrecht onder de trapas op de grond. Doe ditzelfde bij het balhoofd, vanuit exact hetzelfde punt als je gebruikt hebt voor de stack. Hierbij is het meestal nodig de fiets iets schuin te houden om te voorkomen dat het touwtje de voorvork raakt. Dit is niet erg, zolang hij maar niet rolt. Zet ook nu weer een merkteken op de grond. De reach is de afstand tussen de twee punten op de grond, in dit geval 412 millimeter. De stack en reach maat van deze voorbeeldfiets is dus 563/412. Makkelijk hè!

Code: 120354

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen