Nieuwe carbon en alu frames, nieuwe benamingen: de lijn die de Belgische fabrikant in 2011 heeft ingezet wordt grotendeels voortgezet. Maar wel met herkenbare aanpassingen. De AMX-3 en AFX-1 zijn de twee alu kaders. De ‘3’is een klassiek ogend EMS 7000 alu frame met full carbon voorvork met twee maten lagers. De AF(emale)X is een damesmodel met onder meer sloping bovenbuis en alu/carbon voorvork. Beide modellen worden compleet met Shimano groep aangeboden.

De EMX-1, EFX-1 en de EMX-3 en EF(emale)X-3 zijn de carbon modellen met respectievelijk Carbon CL+ 240-UDM en Carbon CL+300-3K frames. Sloping bovenbuis, ‘tapered’ carbon voorvork met twee maten lagers en de bracketlagers geschroefd. De EMX-3 heeft voor komend seizoen de derailleurkabels door het frame. Opbouwdelen komen van FSA, Prologo, Fulcrum, Vittoria en de EMX-1 is er met Shimano 105 en Ultegra, de EMX-3 ook met Shimano – en als los frame te verkrijgen. Merckx heeft voor komend seizoen ook eigen wielsets.

De EMX-5 en de EMX-7 zijn de meest gekende Merckx modellen, vooral omdat de profs er mee rijden. Ook in 2012 is Merckx in het professionele peloton te zien – in ieder geval met Topsport Vlaanderen. Kabels binnendoor, lichte en stijve asymmetrisch gebouwde frames, speciale ‘lay up’ van het composiet, nieuwe voorvorken en een hoogwaardige afmontage. Frames zijn uiteraard ook los te verkrijgen. Meer over de ‘5’en de ‘7’ in een later stadium.

Ook nieuw zijn de UMX-R en de –S. ‘Urban Legend’ fietsen gebaseerd op de fixies en gestoken in een kenmerkend oranje van weleer. Heel opvallend is de –R met Rohloff naaf.
www.eddymerckx.com