De Col d’Aubisque is een van de mooiste Franse bergen. De klim in het hart van de Pyreneeën is met een lengte van 17,1 kilometer niet alleen lang, maar met 7% gemiddeld ook erg steil. Lees hieronder het artikel uit de Fiets 500 over de Col d’Aubisque!

Col d’Aubisque

De Aubisque is een klassieke col in het hart van de Pyreneeën. Van meet af aan tientallen keren figurerend in de Tour, maar slechts met één Nederlandse winnaar: Hennie Kuiper in 1977. De andere Nederlander die automatisch aan de bergpas wordt gekoppeld, is Wim van Est. Zeventig meter diep viel hij in het spectaculair steile Cirque de Litor. De in 2003 geplaatste plaquette herinnert aan dit bizarre Tourmoment. Vanaf de oostkant zijn er 8 lastige kilometers tot de Col du Soulor, daarna daalt de weg lichtjes naar en langs het Cirque de Litor. Ervaar hier de indrukwekkende en bijna loodrechte diepte om te beseffen door welk mirakel Van Est niet te pletter sloeg.

In vergelijking tot het glibberend op leren wielerschoenen hier naar boven getrokken worden, is de finale van 5 kilometer met 7% een peulenschil. Maar wel een prachtige beklimming door een authentiek, woester stukje van de Pyreneeën. De klassieke klim loopt over de westflank vanuit Laruns; na Eaux-Bonnes (720m) begint het serieuze deel met 8% gemiddeld over 12 kilometer. Prachtig slingert de D918 naar en boven Gourette (1400 m) uit. De weg versmalt, draait weg naar het mooi gelegen Hotel d’Aubisque en slingert door naar de pashoogte. Drie keer ging ik door de mist omhoog, waarna bovenop de zon scheen. Met een imposant vergezicht: hoge toppen prikten door een dik pak watten met onmiskenbaar de Pic du Midi de Bigorre (2872 m).

De cijfertjes

Lengte: 17,1 kilometer
Hoogtemeters: 1205
Gemiddeld stijgingspercentage: 7%
Maximaal stijgingspercentage: 12%
Hoogte van de top: 1709 meter

Meer weten over de 500 mooiste bergen van Europa? Koop dan voor €12,50 de Fiets 500. De verzending is gratis!