Vorige week werd Ernesto Colnago 85 jaar oud. Reden voor het Colnago merk om een jubileum editie te maken onder de naam Ottanta5. Een handgemaakte fiets gebaseerd op de C60, in een gelimiteerde oplage van -uiteraard- 85 stuks.

Dikkere buizen, dunnere wanden

De Ottanta5 is gemaakt met de van de C60 bekende hoekige carbonbuizen en lugs. Maar dan in een wat dikkere maat, terwijl de wanddikte juist dunner is. Dat heeft geresulteerd in een fiets die niet zwaarder is, maar wel stijver. De lichtgewicht aluminium dropouts zijn voor deze C60 opnieuw ontwikkeld. Heel bijzonder is dat het frame beschikbaar is in maar liefst 19 maten! De fiets wordt afgemonteerd met een Campagnolo Ultra Bora wielset en de Super Record EPS groep van hetzelfde merk.

Ook het spuitwerk is met de hand gedaan. Met airbrush wordt er een zilveren metallic laag op het frame gespoten, afgemaakt met zwarte decoraties. Voor het logo op balhoofdbuis en zitbuis is teruggegrepen naar de eerste versie, uit 1954. De vind je de handtekening van Ernesto himself en de naam Ottanta5 terug op het mooie frame.

Distributeur Codagex was aanwezig op het feestje en nam een exemplaar mee voor in de showroom. Mocht je interesse hebben in dit feestnummer, dan kun je hem bekijken in het Codagex Xperience Center in Dessel. Vijf jaar geleden deed Colnago trouwens hetzelfde voor de 80e verjaardag van Mr.Colnago. Toen met de C59, die de naam Ottanta meekreeg, en een gouden laklaag. Je snapt ondertussen dat Ottanta staat voor 80 in het Italiaans. Ik ben benieuwd of we in 2022 een bronzen C61 te zien krijgen.

Wil je weten of je nog lang moet sparen? De versie met clinchers komt op € 13.150. Er is ook een tubeversie, die kost € 12.900.

Colnago in de Worldtour

Dit seizoen zie je de C60 ook in het profpeloton. Het UAE Abu Dhabi team wordt gesponsord door de Italianen. Op www.procycling.nl vertellen we je daar alles over. Daar vind je niet alleen dit team, maar een compleet overzicht van alle teams, hun renners en het materiaal waarop ze rijden. We hebben ook een fraai magazine gemaakt met alle info het komend seizoen, de Procycling Seizoensgids. Die ligt al in de winkel, maar is ook zonder verzendkosten te bestellen. 140 pagina’s informatie over de koersen van 2017, alle ploegen, renners en hun materiaal, voor slechts € 5,95.