De Salice Levante XS is een prima helm van het Italiaanse merk Salice. Mathijs Wagenaar testte de helm voor Fiets 2 (verkrijgbaar voor €8,45 inclusief de Koopgids 2017). Hieronder is het resultaat van zijn test te lezen.

Past-ie of past-ie niet?

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het Italiaanse Salice produceert skibrillen, skihelmen en fietshelmen. In die laatste categorie is de Levante XS een van de nieuwste modellen. Het is een moderne en vooral betaalbare aero helm, verkrijgbaar in de maten XS en XL, en in elf kleuren – op de foto zie je de helm in de kleur Italia Bianco. Salice pakt het slim aan. Je maakt de helm passend door met de grote verstelknop aan de achterzijde de nekband aan te draaien. Die knop heb je nodig, want de helm komt slechts in twee maten. De XS is geschikt voor mensen met een hoofdomvang van 52 t/m 58 centimeter. Heb je normaal een Bell of een Kask in een maat M, dan past de 270 gram wegende XS prima.

De ventilatiegaten zitten vooral aan de zijkant; het is een aero model, dus dan moet de voorzijde zo glad mogelijk zijn. Binnenin zit een vliegennetje en vrij dunne opvulstukken. De kinband is goed verstelbaar. Kwalitatief scoort de Salice Levante XS ruim voldoende, maar opvallend is het allemaal niet. Wat wél opvalt: in de draaiknop zit een rood ledlampje. Even drukken en hebt een achterlicht. Het comfort is ruim voldoende, de ventilatie ook – vooropgesteld dat de helm je past. Samenvattend: mooi geprijsd, stijvol, netjes afgewerkt.