Binnen of buiten trainen? Het is een veelgestelde vraag in de winter onder wielrenners. De smarttrainer biedt uitkomst. In Fiets 12 hebben wij zes smarttrainers getest en zes tips & tricks op een rijtje gezet. Lees alles in de december-editie van Fiets, maar hieronder geven wij zes tips over het gebruik van smarttrainers prijs!

Tips & tricks

1. Verwacht niet te veel van speciale trainerbanden. De claim dat deze het geluid enorm reduceren is een broodje aap. Door het dikke loopvlak gaan de banden wel langer mee. Je kunt ook een budgetbandje kopen of een oude band gebruiken die te versleten is om nog veilig mee buiten te rijden. Haal dan wel even steentjes en stukjes glas eruit.

2. Is het geluidsniveau een belangrijke issue, bijvoorbeeld omdat je in een flat woont? Veel trainers produceren minder herrie als je kiest voor meer weerstand en een kleiner verzet.

3. Maak je fiets direct na een stevige training goed schoon. Zweet kan de lak van je frame aantasten. Nog beter: zet je frame ook in de was of een ander beschermmiddel voor je lak. Dan heb je meteen een beschermlaagje, wat ook gemakkelijker schoonmaakt.

4. Creëer een ruimte waar je de trainingsopstelling snel kunt opbouwen of kunt laten staan. Dit verlaagt de drempel om even op de fiets te stappen.

5. Door trainingsvormen af te wisselen maak je de binnentraining minder saai.

6. Zorg voor goede ventilatie: zet een raam open en/of een ventilator aan. Zonder rijwind moet je lichaam anders te hard werken om zijn warmte kwijt te kunnen.