Tom Dumoulin heeft voor de tweede keer in zijn carrière het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor profs gewonnen. De Limburger van Giant-Alpecin was iets meer dan een halve minuut sneller dan Jos van Emden en diens ploeggenoot (en titelverdediger) Wilco Kelderman.

Aan het vertrek in Middelharnis stonden weinig toprenners. Niki Terpstra en Lars Boom hadden zich al eerder afgemeld en ook veel andere profrenners lieten het NK tijdrijden schieten. Wel aan het vertrek: Koen Bouwman, Steven Lammertink, Jos van Emden, Wilco Kelderman (allen LottoNL-Jumbo), Wout Poels (Sky), Berden de Vries (Roompot Oranje Peloton), Jens Mouris en Peter Koning (Drapac) en Floris Gerts.

Bij het eerste tussenpunt noteerde Dumoulin al de beste tijd en in het verdere verloop van de 50 kilometer lange tijdrit stond hij die voorsprong niet meer af. Van Emden bleef op dezelfde achterstand rondrijden en Kelderman verloor uiteindelijk meer dan een minuut. Laatstgenoemde renner bleef zijn ploegmaat Lammertink en de verrassend sterk rijdende Bob Schoonbroodt voor. Wout Poels, die net als Dumoulin mee mag doen aan de Olympische tijdrit, kwam niet verder dan een zesde plaats.

Van Vleuten de beste bij de vrouwen
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Annemiek van Vleuten. In een broeierig Middelharnis won ze ruim voor Chantal Blaak en Roxane Knetemann. “Er stond gewoon geen maat op haar,” zei Blaak na afloop. De renster van Boels-Dolmans, die overigens niet mee mag naar Rio de Janeiro, gaf maar liefst 1:41 minuut toe op de renster van Orica-AIS. Ellen van Dijk, titelverdedigster Anna van der Breggen en Marianne Vos (wel aanwezig, tot tevredenheid van de handtekeningenjagers) deden niet mee.

NK Tijdrijden 2016 in Middelharnis women elite NK Tijdrijden 2016 in Middelharnis Elite men