Schijfremmen, what else? Het is het meest besproken onderwerp onder wielrenners en wielerliefhebbers. Schijfremmen zijn dit jaar in bepaalde wedstrijden toegestaan om uit te testen, zo ook zondag in Parijs-Roubaix. Lampre-Merida (Merida Sculture Disc) en Direct Energie (BH G7 Disc) reden zondag in ‘De Hel van het Noorden’ met schijfremmen, maar dat zorgde voor een diepe snijwond én een wereldprimeur voor Fran Ventoso.

De Spaanse renner van Movistar kwam ten val en werd daarbij geraakt door een warme schijfrem van een andere fiets. Hij hield daar een diepe snijwond in zijn linkerbeen aan over. Een wereldprimeur, want Ventoso is het eerste ‘prof-slachtoffer’ van een schijfrem. Het debat over de veiligheid van schijfremmen in het peloton zal hierdoor een nieuwe dimensie krijgen.

In Fiets 4 staat veel informatie over schijfremmen. Slechts één ploeg rijdt alle wedstrijden met schijfremmen: Team Roompot Oranje Peloton. Zij werden in de Ronde van Drenthe gevolgd door Léon van Bon. Zijn verhaal over de remmen staat in het blad, net als een lezerstest over schijf- en velgremmen.

//platform.twitter.com/widgets.js