Wie moeite heeft om in de winter, als het koud en vroeg donker is, zijn trainingen af te werken kan dat prima opvangen met spinninglessen. Het trappen in de sportschool is een handige manier om fit te blijven en naar het voorjaar toe te werken als het weer een beetje tegenzit. En een stuk gezelliger dan in je eentje ploeteren op een tacx thuis.

Het is wel belangrijk om een paar zaken in het oog te houden:

  • Wees voorzichtig. Vaak zijn spinninglessen te intensief. Het is juist in de winter nog niet zo belangrijk om al heel intensief aan de slag te gaan. Zoek bij je sportschool uit of er lessen worden aangeboden die wat langer duren en minder intensief zijn.
  • Bouw het op. In het begin van de winter kan je met een paar keer spinning per maand wel toe, maar dichter naar het seizoen is het een goed idee om de frequentie iets op te voeren omdat je met de harde trainingsarbeid je VO2max uitbouwt.
  • Kies een vast moment. Het weer is wispelturig en door een vast moment te prikken voor je spinninglessen ontkom je aan die onvoorspelbaarheid. Zo ben je zeker van een vast trainingselement in je programma, of het nu sneeuwt, regent of zonnig is.
  • Doe het samen. Juist als je optimaal wil profiteren van de voordelen van de spinningfiets is het een goed idee om met een clubje renners een groepsles af te nemen. Zo kan je vaak in overleg met de instructeur de lessen op maat voor jullie als wielrenners krijgen.