Het is een vast element in het bestaan van alle profrenners: na de koers wacht de massagetafel. Ook veel amateurs en recreanten laten zich regelmatig masseren. Maar heeft dat eigenlijk wel nut? Canadees onderzoek betwijfelt de effectiviteit van massage voor sportprestaties. Dr. Peter Tiidus deed een experiment onder hardlopers waarbij een deel wel werd gemasseerd tijdens een trainingsperiode en een deel niet. “Tot onze verrassing en teleurstelling zagen we geen verschil”, zegt Tiidus tegenover Velonews.

De deelnemers aan het experiment waren vrouwen van recreatief niveau die trainden voor een 10-kilometerrace. “Ze ondervonden dezelfde gevoelens van pijn en dezelfde positieve effecten van hun trainingsschema.”

De basisgedachte achter het positieve effect van massage is dat het de bloedsomloop stimuleert. Dat zorgt op zijn beurt voor meer zuurstoftoevoer en afvoer van afvalstoffen in het bloed. Daarbij bestaat de gedachte dat massage goed is voor het herstel van de spieren door de afvoer van melkzuur waarmee spierpijn sneller zou verdwijnen. Wetenschappelijk is dit niet aangetoond.

Sowieso wordt melkzuur door wetenschappers al lang niet meer zo negatief bekeken als in het verleden. “We weten inmiddels al lang dat melkzuur niets te maken heeft met spierpijn”, zegt Tiidus. “Spierpijn is een ontstekingsreactie, veroorzaakt door het immuunsysteem dat reageert op spierbeschadiging en niet op melkzuur.”

Massage helemaal afwijzen doet Tiidus niet. “Misschien zijn er zaken die we nog niet meten, maar wel beter zouden moeten meten.”

Ontstekingsreactie

Zo zou massage wellicht helpen in het spierherstel omdat het juist de ontstekingsreactie oproept die bij spierbeschadiging hoort. Die reactie zorgt uiteindelijk voor het herstel van het spierweefsel en is daarom misschien zo slecht nog niet. Dat is een denkrichting die Tiidus niet bij voorbaat uitsluit.

Tegelijkertijd ziet de Canadees wel een gevaar in die benadering, want een te grote ontstekingsreactie kan ook tot meer beschadiging leiden. “Zo beschadig je ook gezond spierweefsel.”

Al met al is de wetenschap er nog niet uit of massage nu wel of geen positieve effecten sorteert. Afraden doet Tiidus het dan ook niet, maar aanraden evenmin. “Ik zou het niet per se aanraden om er 60 dollar per uur voor te betalen.”