Als het regent stap je misschien liever niet op de fiets, maar met de standaard van de moderne fietskleding hoeft een nat ritje geen probleem te zijn. Een regenjasje aan maakt al een boel goed. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe draag je zo’n regenjack het best?

De tijd van rommelen met zweterige plastic jasjes is voorbij. Moderne regenjacks voor op de fiets worden steeds functioneler dankzij waterafstotende behandelingen en combinaties van diverse materialen. Daarnaast is door de meeste fabrikanten aan de pasvorm ook flink gesleuteld. Het wapperende jack is verleden tijd. Nu sluit de kleding prima aan.

In de nieuwste editie van Fiets testten we elf jacks van evenveel verschillende merken. In alle gevallen waren de regenjasjes aan de dure kant, maar aangezien de jacks breed inzetbaar zijn is die hogere prijs gerechtvaardigd. De modellen die we testten liepen aardig uiteen in pasvorm en inzet. Het blijft dus belangrijk om je jack goed te passen.

Bij het passen van een jack zijn er een aantal zaken die je aandacht verdienen. Ten eerste natuurlijk de pasvorm zelf. Sluit het jack goed aan? Zitten de mouwen ook goed wanneer je een fietshouding aanneemt? Ook moet je letten op de lengte aan de achterzijde. Zodra je in je fietspositie zit hoort het jasje nog een beetje over je billen te vallen. Check ook de aansluiting rondom de hals en het functioneren van de rits.

Tips bij het dragen

Heb je eenmaal een jasje gekocht, houd dan het volgende in het achterhoofd bij het aankleden voor dat tochtje in de regen:

  • Zorg dat je niet te warm vertrekt. Je lichaam moet eerst opwarmen, het duurt dus even voor je op bedrijfstemperatuur bent.
  • Niet alleen je jack, ook je ondershirt kan een hoop verschil maken. Zo geeft een dikker wintermodel vanzelfsprekend meer isolatie, ook bij jacks die wellicht iets dunner zijn.
  • Ondershirts met windblokker raden we af. Dit vermindert het ademend vermogen aanzienlijk.
  • Een effectieve opbouw van lagen: ondershirt voor goede zweetafvoer, een tussenlaag voor isolatie en de buitenste laag voor bescherming tegen de elementen.

Wil je weten welke jacks we getest hebben en hoe ze uit onze tests naar voren kwamen? Koop dan Fiets in de winkel of direct online via tijdschriftnu.nl.