Van de meeste fietsdisciplines zijn we aardig op de hoogte bij de redactie van fiets.nl, maar toen er een mailtje op onze digitale deurmat plofte met ‘Bikejoring’ als onderwerp wisten we niet onmiddellijk waar het over zou gaan en we zijn vast niet de enigen.

Bikejoring is een sport waarbij mens en hond samenspannen, zo legt Carlien Harms uit. De voedingsadviseuse is zelf sinds een paar jaar actief in de sport en doet deze herfst zelfs mee aan het EK Bikejoring in Schotland, een evenement waar deelnemers uit maar liefst vijftien landen bij elkaar komen.

Bij bikejoring wordt een hond met een verende lijn aan de voorkant van een mountainbike aangelijnd zodat de hond de berijder van de fiets gedeeltelijk vooruit kan trekken. De parcoursen die de bikejorers afleggen zijn meestal tussen de vier en acht kilometer lang en voeren, vanwege de gevoelige voetzolen van honden, over relatief zachte bosgrond.

Het is een vreemd gezicht om zo baas en hond door het bos te zien gaan, erkent Harms. Ze wordt tijdens trainingen dan ook regelmatig aangesproken door ‘normale’ mountainbikers. “Op drukke dagen racen we veel mountainbikers voorbij die dan ons naroepen: ‘zo kan ik het ook’, ‘dat is niet eerlijk’ of ‘ dat wil ik ook’.”

Bikejoring2Samenspel

Op het oog lijkt het misschien dat de hond het zware werk doet, maar dat is niet zo, benadrukt Harms. “Deze sport heeft alles in zich: kracht, snelheid, duurvermogen, techniek en spanning.” Maar daarbij is ook samenspel met de hond erg belangrijk. De fietser moet immers zijn viervoeter coachen en sturen vanaf de fiets. En dus moet de hond kunnen reageren op commando’s voor richting (links, rechts, vooruit), gevaar en natuurlijk of hij harder of zachter moet rennen.

De sport is in Nederland op dit moment nog klein. Er worden zeven tot acht wedstrijden per jaar georganiseerd en volgens Harms komen daar per wedstrijd ongeveer vijftien deelnemers op af. Dat is nog niet zoveel en dus hoopt de enthousiaste Harms dat meer bekendheid bikejoring in Nederland ook meer deelnemers op zal leveren.