Apex is het eigen merk van CC 53/11 in Zaltbommel. Onder deze naam brengen de mannen een reeks racefietsen, mountainbikes en cyclocrossers. De Ycarus is de opstapper van Apex.

Modern aluDe Ycarus is een moderne aluminium racefiets. Voor wie op zoek is naar een comfortabele en veelzijdige fiets met een goede prijs-kwaliteit verhouding is dit zeker een betrouwbare keuze. De Ycarus is een echte alleskunner of je nu door de polder, over kasseien of in de bergen wil fietsen, het kan allemaal’. Zo brengt Apex de Ycarus. En dat klopt als een bus. Het frame: 7005 aluminium Hydroformed, voorvork van carbon met alu balhoofdbuis. De Ycarus is met ingang van vorig jaar voorzien van interne kabels. Het bracket heeft nog ‘gewoon’ schroefdraad. De staande en liggende vorken zijn ‘bended’, de boven- en onderbuis oversized en geovaliseerd. Gewicht: een 58 centimeter model weegt 1750 gram, de voorvork 630 gram en de torsiestijfheid is met 137 Nm gewoon hoog. Er zijn negen maten van 52 tot en met 65.

Alleen compleet

Officieel wordt de Apex alleen als complete racefiets gebracht. De versie met Shimano 105 10-speed triple, ‘non series’ Shimano BR565 remmen en FC565 cranks en Supra delen en wielen kost: € 899,-, de Ycarus met Shimano 105 5800 11-speed, naar keuze 50-34 of 53-39 cranks en Quasar QS26 wielset, Supra Comp en Prologo Kappa € 999,-.

Geometrie: 73, 0 ° balhoofdhoek, 73, 0 ° zithoek, bovenbuis lengte 554, wielbasis van 990, stack 573, reach 385. Vrij allround, niks meer aan doen. Zeker voor een alleskunner! De Ycarus is overigens een tweelingbroer van de Sensa Romagna -de onderdelen met de naam Supra zie je ook veelvuldig op de Sensa racers.

Ombouw

Wij bouwden de Ycarus ‘om’: met een SRAM 1X groep. Daar kun je meer over lezen in FIETS 9. Compleet met het groepje weegt de Ycarus rond de 8,5 kilo. Op de weg: strak, super strak, nooit uit balans te brengen! Niet super licht en heel ‘vlambaar’, maar dat hoeft eigenlijk ook niet –voor een zeer betaalbare alleskunner. We konden niks negatiefs ontdekken. De afmontage met eigen Supra delen is ruim in orde. Je kunt lekker flink aanzetten, schakelen en remmen gaat natuurlijk uit de kunst –of dit nu Shimano of SRAM is. Prima voor een fiets die –we zeggen het nog maar een keer- bedoeld is als allrounder. Jouw eerste racefiets? Prima. Wil je een lichter model: kijk dan bij de carbon modellen van Apex. Prima prijs/kwaliteit verhouding ook! Mooi design ook. Lekker zwart met vlammend groen of diep rood! Dus check www.apexbikes.nl

Foto’s Remco Veurink, tekst Menno Grootjans