Wielrennen is nog altijd overwegend een mannensport, ook al wordt de sport ook onder vrouwen steeds populairder. Om de kijk op de sport te verleggen organiseren de Universiteit en de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) ‘Wielrennen: The Female Gaze’, een middag met lezingen, debat en modeshow.

‘Wielrennen: The Female Gaze’ wordt op 30 juni georganiseerd en tijdens de middag geven kunstenaars, filosofen, wetenschappers, pioniers in het dameswielrennen en een wereldkampioen, hun eigen visie op vrouwen en wielrennen.

Het debat draait om 50 jaar vrouwenwielrennen. De grondleggers van het vrouwenwielrennen in Nederland – Ineke van IJken en Anneke van Doesburg – en de wereldkampioen van 1975 Tineke Fopma zijn te gast. Zij gaan in gesprek over hun rol als pionier in het vrouwenwielrennen en de (persoonlijke) strijd die ze daarvoor moesten leveren.

Daarnaast bespreken Annelies Knoppers en Inge Claringbould, beide onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, de gelijkheid en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het wielrennen. Dienen vrouwen zich in de sport te onderscheiden van mannen of juist niet? Daarbij wordt ook de fiets als middel voor emancipatie betrokken.

Naast het debat en de lezing hebben studenten van de HKU verkend of kunst het vrouwenwielrennen aantrekkelijk kan maken? De eerstejaarsstudenten Fashion Design hebben vrouwelijke fietskleding ontworpen, waarbij ze alleen fiets-gerelateerde materialen mochten gebruiken.

De ontwerpers laten hun creatie zien in de modeshow ‘Fietsen in Couture’, die ingeleid wordt door lezingen over de verbinding tussen vrouwen, sport en kunst door filosofen Andrew Edgar (Universiteit van Cardiff, VK) en Imara Felkers (HKU).

Meer informatie vind je op cycling-society.org.