Na New York, Kopenhagen en Tokyo beleefde Utrecht  een spectactulaire primeur van Red Bull Mini Drome in Nederland. In totaal kwamen er op 28 maart maar liefst 92 fixed gear en single speed-fietsers in TivoliVredenburg samen om daar te strijden voor die gewilde podiumplekken. In de categorie Fixed Gear  bleek Tom Alsberg (Litouwen) de allersnelste – daar waar Mathijs Kuipers (Nederland) de sterkste bleek in de categorie single speed.

Deze eerste Nederlandse edtie van Red Bull Mini Drome is onderdeel van het Utrecht-2015-programma. Een programma vanuit de gemeente Utrecht waar alles draait om fietsen en Le Grand Départ die over precies 98 dagen plaats vindt.

Records
In een uitverkocht TivoliVredenburg waren de aanwezige fans en liefhebbers getuige van verschillende spectulaire rondes, waarbij verschillende deelnemers zo fanatiek waren dat ze meerdere malen crashten. Gelukkig zonder enige ernstige gevolgen. De maximale snelheid die op de Mini Drome van 25 meter lang en 1.80 meter breed werd geklokt, is 28.69 kilometer per uur.
Categorieën
Een ‚fixie‘ is een fiets waarvan het tandwiel bevestigd zit aan het wiel. Concreet betekent dit dat de trappers doordraaien. In deze categorie belandden de volgende bikers op het erepodium:
• 1.    Toms Alsbergs                  (Litouwen)
• 2.    Damien Michalec              (Frankrijk)
• 3.    Charlie Conord                  (Frankrijk)
Toms Alsbergs na afloop: „ Dit was het allerhoogste niveau van Mini Drome ooit. Alle goede riders ter wereld waren hier. Super dat ik hier gewonnen heb“

Bij een single speed fiets draaien de trappers niet mee en deze heeft zoals de naam al doet vermoeden, maar één versnelling. Hierdoor kunnen bikers hun benen stilhouden in de bocht en worden er over het algemeen lagere topsnelheden behaald. De heren die in deze categorie tot nummers 1, 2 en 3 zijn bekroond, waren:

•  1.    Matthijs Kuipers                (Utrecht)
•  2.    Thierry Weyenberg           (Utrecht)
•  3.    Martijn Verhoog                 (Zwolle)
Mathijs Kuipers direct na de prijsuitreiking: Ik heb alleen maar plezier gehad. Het was niet alleen heel spannend, maar vooral ook heel, heel leuk.

Fotocredits Jarno Schurgers / Red Bull Content Poo