Na de Lotto stapt nu ook de Staatsloterij in de wielersponsoring. De Staatsloterij wordt cosponsor van de Roompot wielerploeg van Johnny Hoogerland en Michael Boogerd. Onder de naam ‘Oranje Peloton’ gaat het bedrijf niet alleen de wielerploeg, maar juist ook het actief fietsen in Nederland ondersteunen. Doel van de loterij is om met het Oranje Peloton bestaande toertochten en fietsevenementen aantrekkelijker te maken en nieuwe evenementen te organiseren.

Om de fietsbeweging zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen is gekozen voor samenwerking met de Nederlandse professionele wielerploeg Team Roompot, die wordt geleid door oud-vedetten als Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. De talenten in deze 100% Nederlandse ploeg zullen op hun shirts het logo van het Oranje Peloton dragen. Daarnaast zal het team een rol krijgen binnen de fietsbeweging en tijdens toertochten. Op zaterdag 28 februari, tijdens de traditionele seizoensopener voor de wielersport de Omloop het Nieuwsblad zijn de wielrenners voor het eerst in actie te zien met het Oranje Peloton-logo op het shirt. Met de nieuwe sponsor verandert de naam van de ploeg in Team Roompot Oranje Peloton.

Oranje Peloton moet de komende jaren een vertrouwde naam worden in de Nederlandse wielersport en vooral het recreatieve, actieve fietsen. Arjan van ’t Veer, directeur corporate affairs van de Nederlandse Staatsloterij en verantwoordelijk voor dit initiatief, legt uit: “De Nederlandse Staatsloterij heeft de ambitie Nederland gelukkiger en gezonder te maken door sport en spel. Dit doen we al jaren in het voetbal door middel van het sponsoren van de KNVB. Omdat miljoenen Nederlanders regelmatig met plezier op de fiets stappen, willen we ook deze sport omarmen. We hopen dat veel van de actieve Nederlandse fietsers zich zullen aansluiten bij ons Oranje peloton.” De Staatsloterij maakt niet bekend hoeveel geld precies ze in de wielersport gaan steken.

De grootste wielersportbond van Nederland, de NTFU, ziet een groeiende trend in het fietsen. Haar ledenaantal is de laatste jaren fors gegroeid. Directeur Arjan de Vries juicht de komst van het Oranje Peloton toe. “Ik ben vereerd dat de Staatsloterij ons heeft benaderd om samen op te trekken in dit project. Met het oog op de toekomst van de sport zie ik in de Staatsloterij een uitstekende partner om toertochten in Nederland nog aantrekkelijker te maken.”

Leontien van Moorsel
Oud-topwielrenster Leontien Zijlaard – van Moorsel wordt het gezicht van het Oranje Peloton. “Het idee achter het Oranje Peloton is het plezier in het fietsen, en het in de buitenlucht werken aan je gezondheid. Ik geloof heilig in de kracht van fietsen en zie net als de Staatsloterij enorme kansen om het fietsen in Nederland leuker te maken. Het Oranje Peloton zal bijvoorbeeld actief zijn tijdens de eigen bijzondere toertocht later in het jaar. Die initiatieven worden nu uitgewerkt en beloven echt mooi te worden.”