De Tour de Manche in Frankrijk en Engeland en de Alpe Adria Radweg in Oostenrijk en Italië zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2015. Op zaterdag 31 januari 2015, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar.

De jury beoordeelde 12 recente of recent gewijzigde routes voor de uitverkiezing op basis van criteria als bewegwijzering, kwaliteit wegdek en originaliteit van het thema. Opvallend is dat beide genomineerde routes grensoverschrijdend zijn; een resultaat van nauwe samenwerking tussen regio’s in verschillende landen. De Tour de Manche was in 2014 ook al genomineerd, maar moest toen de eer laten aan de Vennbahn-route.

Tour de Manche
De Tour de Manche is een fietsroute rond het Kanaal. Veerdiensten zorgen voor verbindingen tussen Engeland en Frankrijk. Er is de grote Tour de Manche van in totaal 1200 km, maar ook een kleine Tour de Manche van 440 km via de Kanaaleilanden. Het traject volgt niet altijd de kust, maar gaat via voormalige spoorwegen en jaagpaden langs het kronkelende riviertje Vire door het binnenland van Normandië. De Tour de Manche, die aansluit op de Vélodyssée-route, is niet eenvoudig. Regelmatig zijn er pittige klimmetjes, maar de fietser krijgt er een magnifiek uitzicht over de kliffen voor terug.
Alpe Adria Radweg
De Alpe Adria Radweg, ofwel Ciclovia Alpe Adria in het Italiaans, is 410 km lang en loopt van Mozartstad Salzburg in Oostenrijk naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische kust. De route gaat voor het overgrote deel over vrijliggende fietspaden. Een deel is een combinatie van de bestaande routes Tauern Radweg en de Drau Radweg. Het traject in Italië is voornamelijk nieuw en gaat in de Alpen over een voormalige spoorweg. Ondanks het feit dat deze route over de Alpen gaat, is de Alpe Adria Radweg niet zwaar.