*

Fiets magazine nr.4-2024 ligt nu in de winkel, bestel 'm zonder verzendkosten in onze shop!

Zoeken op fiets.nl

Zoeken op het forum

Presteren? 20 % is mentaal!

Fietsredactie ism Future
Fietsredactie ism Future

26 november 2014

kwiatkowski wintWinnen zit vooral in het hoofd. Volgens een wetenschappelijke studie naar het geheim van sportief succes , is winnen voor 20 procent terug te leiden tot psychologische factoren.

De studie is uitgevoerd door professor Andy Lane van de Wolverhampton Universiteit. Hij is gespecialiseerd in sportpsychologie. De professor ging met zijn team op zoek naar het verschil tussen winnaars en verliezers in de sport. Volgens hem blijkt dat tachtig procent van sportief succes afhankelijk is van fysieke factoren zoals het hebben van een goede conditie, een goede techniek en de juiste lichamelijke eigenschappen.

”De psychologische factoren bestaan vooral uit motivatie en zelfvertrouwen”, legt Lane uit. ”De coach, familie en vrienden spelen daarbij een belangrijke rol. Zij steunen  een sporter bij verlies, moedigen hem of haar aan, of helpen de sporter bij het omgaan met de druk van het moeten presteren”. Lane spreekt van een steun-netwerk. ”Dat helpt een sporter om zijn vertrouwen op te bouwen, doelen te stellen en zich op de juiste manier te focussen”.  Volgens Lane zijn de fysieke verschillen tussen atleten in de top meestal klein.
Lane stelt dat de psychologische factor uit drie delen bestaat. Vijftig procent bestaat uit visualisatie,  doelen stellen en het ‘in balans zijn’. Twintig procent bestaat uit de begeleiding van de coach, en twintig procent bestaat uit de steun van vrienden en familie.

Gerelateerd nieuws

Huilen is goed!

4 oktober 2014 - racefiets nieuws

Studie: felgekleurde kleding niet veiliger

30 november 2013 - Racefiets

Duursporters voelen minder pijn

21 oktober 2013 - Racefiets

Winnen? bij 1e 9 in laatste kilometer!

19 oktober 2013 - Racefiets

Fiets de Podcast!