Een standaardwerk voor de Nederlandse wielersport. Zo laat de reeks ‘Als je de Tour niet hebt gereden’ van Fred van Slogteren zich het best omschrijven. De auteur presenteerde vanmiddag zijn tweede deel van biografieën van alle Nederlandse wielrenners die ooit de Tour de France hebben gereden.

De Utrechtse wethouder Jeroen Kreijkamp, verantwoordelijk voor onder meer de Grand Départ 2015, overhandigde het eerste exemplaar aan drie oud-wielrenners die in de provincie Utrecht het levenslicht zagen. Dat zijn Jos Schipper uit Baarn, Johnny Broers uit Maartensdijk en Theo de Rooij uit Harmelen.

Deel 2  gaat over de periode 1970-1990, de gloriejaren van de Nederlandse Tourdeelname,. Ook worden de zeven Nederlandse merkenploegen die in die periode aan de Tour hebben deelgenomen uitgebreid beschreven. In totaal waren er tussen 1970 en 1990 65 Nederlandse wielrenners die aan de start stonden van de Tour .  Sommige van hen zijn nog altijd bekend, maar anderen zijn in de vergetelheid geraakt. Toch waren het ooit landelijke of regionale Tourhelden met een grote schare supporters. Hun levensverhalen waren het waard opgeschreven te worden, want er zitten bijzondere story’s bij, die voor het merendeel nooit eerder zijn opgeschreven.

Als je de Tour niet hebt gereden is uitgegeven door Sylfaen en kost 24 euro 95.