Niet Niki Terpstra maar Tom Dumoulin is maandag uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Dit was voor de Limburger de eerste keer in zijn carrière.
Andere genomineerden bij de mannen waren Lars Boom, Michiel van der Heijden en Lars van der Haar.

De 24-jarige Dumoulin won dit jaar zijn eerste koers als prof in de race tegen de klok in het Critérium International. Ook werd hij nationaal kampioen tijdrijden, hij won de tijdrit in de Eneco Tour en bij het WK tijdrijden in Ponferrada haalde hij een derde plek.

FIETS columniste Marianne Vos werd voor de negende opeenvolgende keer verkozen tot wielrenster van het jaar. Wilco Kelderman ontving de Gerrie Knetemann Trofee, de prijs voor belofte van het jaar.

Bart Brentjens kreeg de Peter Post Trofee uitgereikt. Dit is een oeuvreprijs, hij kreeg hem voor zijn verdiensten in de mountainbikesport.

De winnaars werden gekozen door de in de Club 48 verzamelde oud-renners en er kon via De Telegraaf gestemd kon worden. Vooral bij de mannen was het spannend; Niki Terpstra won dit jaar Parijs-Roubaix terwijl Lars Boom er voor zorgde dat Nederland voor het eerst sinds 2005 weer eens een rit won in de Tour de France. Zowel Boom als Terpstra waren vol lof over Dumoulin.