1415110500019-a5sd7mn6mdkg-700-80De fietsen wegen allemaal minder dan 7 kilo. De Razik Vortex ziet er opmerkelijk uit met de open vogelnest-achtige  buizen. Behalve licht, zouden de buizen ook voor meer comfort zorgen, zonder daarbij aan stijfheid in te boeten.

De aparte buizen hebben we al eerder gezien. In 2008 bracht Delta 7 Sports al een soortgelijke fiets op de markt. De basis van de buizen wordt gevormddoor de zogeheten IsoTruss technologie. Deze technologie is  ontwikkeld voor de ruimtevaartorganisatie NASA op de Brigham Young Universiteit  in de Verenigde Staten. IsoTruss is gemaakt van carbon dat rond dunne metalen buisjes is gewikkeld en wordt afgewerkt met kevlar. IsoTruss is opgebouwd uit driehoekige structuren. Deze structuur zorgt voor stijfheid.

De met Shimano Ultegra afgemonteerde Razik Vortex weegt 6,9 kilo. En dat is opmerkelijk te noemen, omdat er op de fiets geen specifiek lichte onderdelen zijn gemonteerd. Razik claimt ook dat hun fiets een aerodynamisch voordeel heeft. Het frame plus de vork kost iets minder dan 4.000 dollar, ongeveer 3.200 euro. Let wel op dat je ook nog invoerrechten moet betalen als je de fiets in de Verenigde Staten bestelt. Ook wordt de fiets geleverd met verschillende opties qua afmontage.