Kona is bekender in de cyclocross wereld dan je zou vermoeden. OK, niet zozeer bij de mannen, wel bij de vrouwen. Een zekere Helen Wyman crosst met Kona ( www.helenwyman.com ). En zij is al jaren een ‘plaaggeest’ voor een zekere Marianne Vos. Wyman rijdt met de Super Jake.

Tekst: Menno Grootjans, fotografie: Remco Veurink.

De Kona lieten we meelopen in de test van cyclocrossers voor FIETS 10. Dit najaar hebben we bewust gekozen voor een prijsklasse waar de meeste recreatie crossers verkocht worden; zo tussen de € 1299,- en € 2500,-. Twee carbon modellen, zes aluminium, drie met schijfremmen, twee met SRAM, vijf met Shimano 11-speed en een met Campagnolo 10-speed. En we nodigden acht testers uit. Die reden in een najaarszonnetje een rondje van 1,8 kilometer in de bossen van het Brabantse Rijen over zandpaden, gravel en een aantal flauwe en ook scherpe bochtjes. Elke fiets werd beoordeeld op vijf punten: imago, kwaliteit, prijs/kwaliteit, meetwaarden en praktijk. Punten werden er tussen de 0 en 10 gegeven. De punten voor de meetwaarden verzorgden we zelf. En we voegden onze eigen ervaringen hier aan toe. De punten werden opgeteld en naar rato gedeeld. Doordat de Kona duurder was dan de andere modellen – we zouden in eerste instantie een goedkopere Kona krijgen, maar deze was niet leverbaar- hebben we hem apart behandeld.

Net onder de prof versie

kona 5Dit is de Major Jake. Net onder de proffiets. In het Engels klinkt het dan zo: ‘Featuring the same full Kona Carbon used in the Super Jake, the CX Race monocoque disc-brake Major is spec’d purposefully towards the elite-level cyclocross racer looking to get into a carbon bike without breaking the bank’. Oversized composiet met licht aflopende bovenbuis, oversized balhoofdbuis met ‘full carbon’ voorvork met interne kabels, en zowel voor als achter aansluiting voor schijfremmen. De Major Jake heeft geen hydraulische modellen, maar mechanische Hayes modellen met 160 en 140 mm schijven. Shimano 105 11-speed, FSA 46/36 crankstel, 11-28 achter en een Stan’s Iron Cross Team tubeless wielsetje met 32 mm Challenge Grifo Plus banden. Mooie pakketje! ‘Frame is licht en reageert erg goed’. ‘Stuurt prima’’Loopt wel goed!’ De remmen? Die zijn OK, maar halen het uiteindelijk niet qua remkracht en doseren bij de hydraulische modellen. ‘Het nut van mechanische schijfremmen? Goede velgremmen zijn fijner. En voor dit geld verwacht ik wel hydraulische remmen. Dat is dan het grootste manco van de Kona. Hij rijdt prima, hij is licht maar voor een bedrag van meer dan 3000 euro verwacht je toch een betere afmontage. Gewicht: 8,40 kilo, voorvork 550, frame 1300 gram. Torsiestijfheid is 97 Nm. De major Jake is er in 49, 53, 56, 59, 61 en 63 cm. www.konaworld.com

DE CIJFERS VAN FIETS

Imago                7,8
Kwaliteit              7,5
Prijs/kwaliteit      6,4
Meetwaarden     7,5
Praktijk              7,4
Eindcijfer          7,28