Alweer een Canyon? Vorige week ook al! Check het naschrift…

c 4Alweer bijna vier jaar ‘jong’: de Canyon Aeroad CF. En sinds dat Katusha overstapte van Focus op Canyon – in 2012- is de Aeroroad de favoriet gebleken van veel renners. Canyon zette de  Aeroad CF toen neer als een ‘breakaway bike’. Zo eentje waarmee je zo snel mogelijk naar de finish snelt. Daartoe is vooral het frontale oppervlak aangepakt en zijn de overgangen tussen de verschillende delen van het frame zo gladjes mogelijk gemaakt. Je ziet dit in de ‘hourglass-shaped’ balhoofdbuis en de geprofileerde onder- en bovenbuis in combinatie met de slanke staande achtervorken, lekker oversized bracket met press-fit lagers. De kabels lopen door de framebuizen. De Aeroblade SL en zadelpen: beiden zijn instelbaar op meer of minder sprong (!) en zogenaamde setback: resp. 39 of 44 mm naloop en 15 tot 35mm –wat inhoudt dat de zithoek kan veranderen tussen 70, 6 en 73, 5 graden. De´Katusha´9.0 is afgemonteerd met Shimano Dura-Ace 9070 en Mavic Cosmic wielset.

Eigenlijk is dit gewoon ‘de teamfiets’. De mannen rijden met tubes, maar de basis is toch dezelfde. Het is ook een echte koersfiets. Lekker voel- en zeker ook hoorbaar direct en –zeker op papier- snel. Dan dien je natuurlijk wel als rijder zonder baard te starten… mooi: wil je een simpelere uitvoering dan is de Aeroad CF 7.0 een aanrader ( € 2499,-). De meeste Aeroad modellen worden nu met korting aangeboden: dit impliceert dat er een nieuwe versie aan zit te komen.

+ Plat en snel
+ Di2
– Outdated Aero

Naschrift: ja hoor: Canyon introduceerde vlak voor de Tour een nieuwe Aeroad. Vandaar ook dat we deze ‘oude’ niet in de test van de Tour replica’s in FIETS 7 hebben laten zien. Maar wel zo op het scherm: het blijft nog steeds een mooie racer!

Tekst: Menno Grootjans, fotografie: Remco Veurink