Je kun een ‘gewoon’ stuurlintje monteren of deze van Cube. Die ook uitstekend tot zijn recht op een racefiets die niet de naam ‘Cube’ draagt.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

Het is namelijk tweekleurig. Het lintje op de foto is rood met wit -50 centimeter ‘lang’ rood en 150 centimeter wit-, maar er zijn er ook in blauw met wit en zwart met wit. Het materiaal is polyurethaan en dan ook nog eens heel elastisch, waardoor het aanbrengen eenvoudig is. Dat wil zeggen: je kunt het makkelijk ‘uittrekken’ en rond het stuur wikkelen. Het lintje is voorzien van een zelfklevende rug zodat het lint keurig op zijn plaats blijft. Je dient wel het beschermende laagje er af te trekken.
Je begint aan het stuuruiteinde met naar keuze met rood of wit. Dat mag je zelf uit maken! Bij de hendel plak je een stukje –circa 5 tot 8 centimeter- overdwars. Zo is het complete stuur bedekt. Dan doorwikkelen en op het einde het lint schuin in knippen en ‘afplakken’ met een stukje tape. Bij het stuuruiteinde stop je de meegeleverde ‘dop’ in het stuur. Tip: nog mooier is een ‘fake’ carbon dop…. Die zijn er van verschillende merken! Klik hier voor een duidelijke instructie video voor het wikkelen van stuurlint.
Het voelt lekker zacht aan. Niet te zacht, wel ‘aantrekkelijk’. Met te zacht bedoelen we ‘alsof je met je hand in een potje vet’ zit. Met zacht: alsof je een ‘schuimpje’ in knijpt. Niet zichtbaar, wel voelbaar: de speciale gel-coating. Het lintje heeft een anti-slip laag; zo ben je verzekerd van uitstekende grip.
Onderweg heb je een prima ‘houvast’. Het lintje schuift totaal niet; het zit goed vast ook en opstroppen? Geen sprake van. Doordat het zo elastisch is, kun je het ook goed strak wikkelen. Is het geheel vuil? Eerst met een sopje schoonmaken; gaat prima. Ondanks de minuscule gaatjes. Echte ‘smeer’: wolkje wasbenzine… ‘Kurk’ stuurlint houd meer vuil vast dan dit iets gladdere lintje. Verleng je voorjaar met deze Cube Control Edition zouden we zeggen! De prijs? €12,95 kost het. Te koop in de winkel, www.cube.eu</a