Ook Shimano heeft nu een 11 speed mountainbikegroep: De XTR M9000. De groep heeft een brede doelgroep, van crosscountry tot enduro en trail.

SRAM introduceerde twee jaar terug als eerste een 11 speed mountainbikegroep. De XX1 heeft slechts één voorblad en achter een 10-42 cassette. De XTR M9000 van Shimano is ook in een uitoering met één voorblad te verkrijgen. Met 11 tot 40 kransjes achter is het bereik van deze groep alleen minder groot dan die van concurrent SRAM. Voordeel van de Shimano groep is dat hij dan wel weer ook als triple te gebruiken is. De M9000 is als XC groep leverbaar  als 1×11 en 2×11, de trial als extra ook als 3×11.

De Shimano XTR schijfremmen zijn er net als bij zijn voorganger in een zowel een race als een trail uitvoering. Bij de trail versie ligt het accent op het afvoeren van zoveel mogelijk warmte. Bij de race versie wordt meer een balans gezocht met een laag gewicht. De remhendel is in deze variant gemaakt van carbon. Het zuigerhuis en de remklauw zijn geproduceerd van magnesium. Een speciale coating zou ervoor zorgen dat de groep beter tegen hitte kan.

Ook bij de cranks is er een versie voor zowel trail als crosscountry. Er is een lichte race variant, de FC-M9000, en een wat zwaardere, maar stevigere  FC-M9020 die meer op de trail rijders is gericht. Er komen ook drie wielsets onder de XTR naam op de markt. Er is een carbon wielset voor wedstrijdrijders: 29-er wielen  die geschikt zijn voor tubes. Ook zijn er twee alu wielsets. Deze zijn er in varianten voor 29-ers en 650 B.

De  XTR M9000 groep is mechanisch. Het wachten is nu op de elektronische fabrikant. Enkele weken terug zagen we er al enkele foto’s van in een Tsjechische folder.