Wie ‘de cross’ volgt heeft ze wellicht al regelmatig voorbij zien komen: de nieuwe Shimano topmodel off-road schoenen.  Qua techniek kent het model grote gelijkenis met de duurste wegschoen: de SH-320. Zo is het soepele kunstleder Rovenica gebruikt. Aan de voorzijde zorgt een erg open materiaal voor ventilatie. Hier zien we ook een robuuster materiaal, waardoor de neus van de schoen niet zo snel beschadigd raakt. Anti-slip in de hiel en een stevige hielkap moeten voor een goede positionering van je voet zorgen. Of in Shimano bewoording: de Dynalast-techniek. Ook de Custom-fit mogelijkheden moeten het draagcomfort verhogen. Daarnaast kun je de inlegzool aanpassen met verschillende wigjes.Vanzelfsprekend is er bij een topmodel een stijve lichtgewicht carbonzool toegepast. 770 gram gaf het display van de digitale weegschaal voor een paar in maat 45 aan. Behoorlijk  afgetraind dus.

Passen en meten
Shimano liet mijn testschoenen direct Custom-fit maken. De schoenen werden daarvoor eerst in de oven geplaatst waarna ze bij het aantrekken vacuüm rondom de voeten worden getrokken. Dit zorgt voor een erg goede aansluiting, want na afkoeling blijft de vorm behouden. De pasvorm van een ‘gewone’ 45 is normaal, de schoenen vallen niet groot of klein. Voor mijn ‘iets smallere voet dan het gemiddelde’ werkt de Custom-fit techniek goed. De schoen sluit erg mooi aan rondom de gehele voet. Wat ook erg meewerkt is het al eerder genoemde soepele kunstleder. Dit vormt goed mee rondom de voeten. De nette afwerking aan de binnenzijde voorkomt effectief drukpunten. Voor de inlegzool werden de gele wigjes geplaatst. Dit ondersteunt de voetboog voor mijn licht doorgezakte voeten. Dit zorgt er in de praktijk voor dat mijn knieën goed boven de pedalen uitgelijnd staan.  Je hebt ook de keuze voor nog meer ondersteuning of je laat het wigje weg. De schoenplaatjes zijn op 2 posities te monteren én je kunt het montage plaatje verschuiven. Voor en achter het schoenplaatje is veel vrije ruimte bij de zool waardoor je snel de positie vind om in te klikken.

Het veld in
Met de ‘ratel’ verstelling en de twee klittenbandsluitingen sluit de schoen mooi om de voet. De kliksluiting is slim smal uitgevoerd. Hierdoor kom je bijvoorbeeld net wat minder snel in aanraking met uitstekende wortels. De bovenste klittenbandsluiting trek je van buiten naar binnen vast. Hierdoor moet je een nog betere aansluiting met de gehele voet kunnen maken.  Bij het aantrekken voelt het meteen al erg comfortabel. Op de fiets is het niet anders. Met het tempo er stevig in voelt het erg effectief. Alsof al je kracht maximaal wordt overgebracht richting het achterwiel. Bij het aantrekken is het wel goed om enigszins met beleid de sluitingen vast te zetten. Bij het te strak stellen van een gesp knel je je voet af.

Conclusie
Na een paar maanden gebruik zeggen de woorden: comfortabel en effectief genoeg over het presteren. De pasvorm is erg prettig en het gebruikte materiaal staat op een hoog niveau. Helaas hangt hier wel een stevig prijskaartje aan: 359,95 euro. Ga je voor prestatie dan is het nogal duidelijk dat schoenen hierin een groot aandeel in hebben. Blauw minder je kleur? Er is ook een zwarte versie. Voor een optimale pasvorm zijn er ook halve- en breedtematen verkrijgbaar. (MW)