Marcel Wintels, de voorzitter van de KNWU, is niet verbaasd door de uitkomsten van een representatief onderzoek naar de geloofwaardigheid van het wielrennen. 

Door Michel Abbink

Uit het onderzoek, dat Maurice de Hond in opdracht van NUsport uitvoerde, blijkt onder meer dat een meerderheid (77 procent) van de respondenten gelooft dat het wielrennen nooit schoon zal worden.

“Dat schetst een realistisch beeld”, reageert Wintels. “De sport zal nooit dopingvrij worden, dat is onmogelijk. Net zoals er in de samenleving altijd mensen zijn die de randen opzoeken. We moeten er alleen wel voor zorgen dat de overtreder de uitzondering op de regel is. Dopinggebruik mag niet de cultuur zijn.”

Ondanks alle perikelen geeft 51 procent van de Nederlanders aan dit jaar niet minder naar wielrennen te kijken. Achttien procent is dit wel van plan.

“De liefde voor deze mooie sport is dus nog groot”, concludeert Wintels. “Het wielrennen kan een stootje hebben, er is een grote mate van vergevingsgezindheid. Toch is achttien procent nog best veel, dat is een reden tot zorg. De sport moet meer openheid geven.”

Bloedpaspoort

Een gebrek aan transparantie kan er de oorzaak van zijn dat 52 procent van de respondenten niet denkt dat de sport schoner is geworden sinds de invoering van het bloedpaspoort in 2008.

“De sport heeft wat uit te leggen. Volgens de mensen die er verstand van hebben, de medici en de wetenschappers, is er veel veranderd. De klimtijden zijn trager geworden. Maar de samenleving ziet dat anders”, aldus Wintels.

“Het wielrennen slaagt er kennelijk onvoldoende in om de maatregelen over het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld de where-abouts en de bandbreedtes van het biologisch paspoort. Ik wil wat er allemaal gebeurd is niet vergoelijken, integendeel, maar het wielrennen heeft wel als eerste sport het bloedpaspoort ingevoerd, een aantal andere sporten volgt nu pas.”

© NUsport/Michel Abbink