HOOFDDORP – De NOS gaat in 2013 minder wielrennen uitzenden. Komend weekeinde zal de publieke omroep bijvoorbeeld geen rechtstreeks verslag doen van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, de eerste semiklassiekers op West-Europees grondgebied. 

Aanleiding van de beslissing van de NOS zijn ‘de recente ontwikkelingen in de wielersport’. In de nasleep van de val van Lance Armstrong regende het de afgelopen maanden dopingnieuws.

“Stoppen met wielrennen is nooit aan de orde geweest voor ons. Wij zijn een journalistieke organisatie en wielrennen is juist nu heel relevant om te volgen”, meldt Maarten Nooter, de hoofdredacteur van NOS Sport, in een persbericht.

“Wij kijken echter wel scherper naar wat we wel en wat we niet uitzenden, welk voorverhaal we wel en niet maken. En ook de toon waarop we verslag doen zal wat anders, zakelijker zijn.”

De NOS zal nog uitsluitend rechtstreeks aandacht besteden aan de ‘hoofdacts’, zoals de grote klassiekers, de WK op de weg, de Tour de France en de Ronde van Spanje.

De overige wedstrijden en bijvoorbeeld ook de Giro komen in samenvatting aan bod.

“Maar zelfs van de Tour de France zullen we niet alle etappes klakkeloos van kop tot staart uitzenden. Een mooi voorbeeld is direct al de eerste etappe. Die valt samen met de TT van Assen en dus verdelen we die dag de zendtijd tussen beide evenementen. Dus eerst ruim baan voor de motoren en daarna pas fietsen”, aldus Nooter.

Boogerd

Nooter wil ook dat Michael Boogerd openheid van zaken geeft over mogelijk dopinggebruik voor hij weer aan de slag gaat als commentator bij de NOS.

“Ik zou hem best terug willen zien. Maar daarvoor wil ik eerst van hem weten hoe het precies zit en wat er nou allemaal wel en niet is gebeurd”, aldus Nooter in het AD.

Boogerd heeft dopinggebruik altijd ontkend.

© NUsport