Procycling, in het hart van het peloton Fiets op Twitter Fiets op facebook

’Le Cercle du Mort’ vereeuwigt in wielershirt Rapha

De renners stonden in 1910 met lood in de schoenen aan de start voor de eerste bergrit ooit in de Tour de France. ‘’Le Cercle du Mort’’, werd de etappe gedoopt. De bijnaam ‘’het rondje van de dood’’ is tot de dag van vandaag blijven bestaan voor de rit over de Col d’Aubisque, de Col d’Aspin, de Col de Peyresourde en de Col du Tourmalet. Kledingfabrikant Rapha heeft een shirt uitgebracht als eerbetoon:  de ‘’Circle of Death’’.

Het truitje van Rapha is strak gesneden. De mouwtjes zijn langer dan normaal, wat het shirt een retro look geeft.  De namen van de cols zijn in de kraag geborduurd. In de binnenkant van de kraag en aan de onderkant van de mouwen is een verenmotief te vinden. Dit motief symboliseert de Lammergier. De renners waren in 1910 meer bevreesd voor deze roofvogel en de vele beren, dan voor de bergen zelf.

Opvallend zijn verder twee achterzakken met daarop een knoopje. De knopen staan voor de ogen van de gier. Deze roofvogel is nog steeds in de Pyreneeën te vinden.

De Col d’Aubisque, de Col d’Aspin, de Col de Peyresourde en de Col du Tourmale staan ook dit jaar op het programma van de Tour de France. Op 18 juli rijden de renners van Pau naar Bagnères-de-Luchon. Het shirt ‘’Circle of Death kost 155 euro.

Facebook comments worden geladen...