Shimano presenteert vandaag een geheel vernieuwde groep: De Dura-Ace 9000 groep. Belangrijkste kenmerk is een 11-speed aandrijving. De groep is er zowel in een mechanische als in een elektronische versie. In de nieuwe FIETS (nummer 6) staat een verslag van de testrit die onze redacteur Menno Grootjans maakte met deze nieuwe groep.

De complete 9000 groep weegt 1978 gram, dat is negentig gram minder dan de oude 10-speed 7900 Dura-Ace groep van Shimano. De Di2 versie weegt met 1957 gram zelfs nog minder.Naast de 11-speed zijn er ook nog andere aanpassingen aan de groep zoals een kortere slag van de shifter, een nieuw ontworpen voorderailleur en achterderailleur met een iets andere kabelvoering en een compleet nieuwe kabelset. Ook opmerkelijk is het nieuwe vier armige crankstel. Volgens Shimano optimaliseert dit de vermogensoverdracht tijdens het trappen en is het stijver.

De 11 speed cassette is twee millimeter breder dan de oude 10 speed groep. De dikte van de kransjes is gelijk gebleven, de tussenringen zijn iets smaller geworden. Gevolg is wel dat de 11 speed cassette alleen op de nieuwe 9000 serie wielen van Shimano past. In deze serie is ondermeer een set met ‘deep-section aero’ velgen opgenomen.

De remmen zijn opnieuw ontworpen. Het gaat om remmen met dubbele pivot, dat wil zeggen twee draaipunten in plaats van één. Volgens Shimano geven deze remmen een betere controle en remkracht.

De mechanische 9000 serie is vanaf september verkrijgbaar, de elektronische 9070 serie volgt later. De verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt. Deze zal naar verwacht zeven tot tien procent hoger zijn dan de huidige 7900 groep.