In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technische redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen op weg naar 7 juli in: Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder:

 “Je voelt je vast ook een stuk beter,” is een van de opmerkingen die ik de laatste tijd veel heb gehoord. Alsof zware mensen zich niet goed kunnen voelen. Nou laat ik het nog een keertje zeggen, ik heb me nooit slecht gevoeld. Van mijn overgewicht heb ik nooit echt last gehad. Dat ik dat als ik door zou gaan ooit zou gaan krijgen, zal ik niet ontkennen. Maar tot niet toe had ik er geen last van.

Natuurlijk voel ik me, bijna 30 kilo lichter, wel een stuk fitter. En maakt dat het leven ook een stuk aan makkelijker. Dat besefte ik me vanmiddag (zondag 1 april) op een fietstochtje naar Haarlem, waarbij ik het eerste deel werd vergezeld door Marmotte-lotgenoot Remco. Met een West-Noordwesten wind had ik, vanuit Gouda, de hele rit windracht 4 tegen. Normaal zou ik daar niet vrolijk van worden. Maar momenteel maakt het me allemaal niet uit. Handjes boven op het stuur en gewoon lekker trappen. Wat me daarbij nog het meest verbaasd, is dat dit ook nog met een redelijk tempo en vrij gemakkelijk gaat.

Omdat ik met een glimlach tegenwind aan het fietsen was, moest ik opeens denken aan de pay-off van sportschool Den Edel Gouda waar ik zes maanden geleden begon met mijn het bereiken van mijn doel; Fun to be Fit. Dat is precies het gevoel wat ik momenteel ook heb. Het is leuk om fit te zijn. Ik heb er zes maanden over gedaan, maar dat heb ik wel bereikt. Want al wist ik allang dat ik deze middag een ritje Haarlem zou maken, omdat het leuk is was ik ’s ochtends wel op de sportschool om de introductie van de nieuwe RPM en Body pump lessen mee te doen. Gewoon even lekker een uurtje extra meepakken.

Dat het precies zes maanden geleden is dat ik begon, kan ik ook aan deze introductie terug rekenen. De RPM en Body Pump lessen gaan namelijk een kwartaal mee. Dit was mijn tweede introductie, die van begin oktober had ik net gemist. Hopelijk zal ik de lessen van dit kwartaal, wat minder veelvuldig bezoeken dan de twee voorafgaande. Met het beter worden van de weersomstandigheden, zal ik ook meer buiten kilometers gaan maken. Het contact met sportvastencoach Allard Schulenklopper zal daarom waarschijnlijk nog meer via de Whatsapp gaan verlopen.

Maar ik weet ook zeker, dat ik ook de komende periode niet helemaal uit de sportschool zal verdwijnen. Niet alleen noodgedwongen vanwege het weer of tijdgebrek, maar ook omdat ik in de afgelopen maanden leuke mensen op de sportschool heb ontmoet. Daarnaast wil ik en weet ik dat ik de body pump lessen moet onderhouden. Twee weken niet pumpen en je bent na de eerste les verzekerd van een behoorlijke dosis spierpijn. Met Body Pump probeer ik vooral ook het bovenlichaam nog wat beter ik conditie te brengen. Bovendien moet het me helpen bij het strak houden van mijn vel. Met bijna 30 kilo hopelijk voornamelijk vet minder, kan het niet anders dan dat ik ergens vel over hou. Dat moet met pumpen op een natuurlijke manier glad getrokken worden. In de sportschool lukt dat beter dan buiten op de fiets. Maar na zes maanden weet ik wel; een sportschool is geen ‘Living Hell’ maar het is ‘Fun to be Fit.’