In 2004 heeft Marcel Kruithof, toenmalig technische redacteur van Fiets, in onze eigen extreem make over zich in zes maanden voorbereid op de Marmotte. Onder begeleiding van een team deskundige heeft hij uiteindelijk de eindstreep gehaald. In 2012 is Marcel opnieuw van plan de zware cyclo in de Alpen te gaan rijden. In een wekelijkse blog op www.fiets.nl zal hij zijn belevenissen op weg naar 7 juli beschrijven. Of te wel Extreem make over 2.0: 8 jaar en 30 kilo verder.

Blog Marcel Kruithof
“Het is opvallend. Zonder doel kom ik nergens. Althans op de fiets. Na 2004 de Marmotte, 2007 de Trans Germany en 2009 de Viking Tour is het opnieuw bergafwaarts gegaan. Minder fietsen, meer wegen, dat is in mijn geval onlosmakelijk verbonden. Maar net als met de kip en het ei, weet ik achter af nooit meer wat er nu eerst was.

Een gevalletje van niet eerlijk is het in ieder geval wel. Elk pondje gaat door het mondje, al ik vraag me al jaren of waarom het pondje bij de één harder aankomt dan bij de ander. Als ik zie wat mensen in mijn omgeving wegstouwen zonder ook maar een grammetje aan te komen, ben ik er van overtuigd dat als twee mensen hetzelfde zouden eten, werken en sporten de een wel aankomt en de ander niet. Ik zit zeker weten in de groep die al aankomt als ze naar eten kijken. Dat is zo en wat ik ook wil daar kan ik niks aan veranderen.

Met deze acceptatie ben ik alleen wel op een gewicht van 135 kilo gekomen. Zolang ik me daar goed bij voelde niet zo’n probleem, overal is een oplossing voor. Maar als shirts maat XXXL (groter is er in normale winkels niet…) echter ook te klein dreigen te worden en die buik langzaam echt in de weg gaat zitten bij het veters strikken, wordt de situatie anders. Dat daarbij iedereen in mijn omgeving zich zorgen om mij maakt, mijn conditie toch echt minder wordt, vind ik niet zo erg. Dat mijn zoon op school wordt geplaagd omdat hij stevig is en zijn vader dik, verandert wel mijn standpunt.

Het was dus tijd voor een nieuw doel. Als een vriend dan over de Marmotte begint, is de cirkel rond. Na mijn lijdensweg in 2004, waarbij ik bovenop de Alpe d’Huez vierde dat mijn vrouw zwanger was, is Luuk nu de reden waarom ik weer op het punt sta te beginnen aan een monsterplan. Deze keer niet alleen, ik heb mijn schoonzus kunnen overhalen en een goede vriend. Ik wil voor hun een gids zijn in hun eerste. Mijn schoonzus, Saskia, is afgelopen zomer voor het eerst op de racefiets gestapt. De vriend, Remko, is na 20 jaar weer geïnfecteerd met fietsvirus. Ik zal hen daar waar ik kan adviseren, helpen bij het trainen en samen de bergen in trekken.

Daarbij mij geen trainingsbegeleiding. Hoewel ik weet dat bijvoorbeeld Adrie van Diemen mij perfect klaar zou kunnen stomen, heb ik geen zin in een opgelegd plan. Ik weet wat er nodig is, moet dat zien te doen in de tijd die ik er voor heb en juist die valt niet in een schema te gieten. Dus fietsen wanneer het kan.

Ook voor het gewichtsverlies ga ik grotendeels zelf zorgen. In de afgelopen 3 maanden ben ik zo al 7,5 kilo kwijtgeraakt. Een prima start voor de periode die vooral in het teken stond van het weer gaan sporten. Dat heb ik gedaan in sportschool Den Edel in Gouda. Inmiddels maak ik tussen de 4 a 6 uur in de week (RPM en Body Pump). Het was ook daar dat ik de brochure van www.sportvasten.nl tegen kwam. Net als de gemiddelde sporter ben ik echter conservatief. Of te wel de ‘het zal wel gedachte, eerst zien dan geloven” had de overhand. Maar met het zien van het resultaat en het meer verdiepen in de materie raakte ik overtuigd. Deze kuur zou mij wel eens de goede weg op kunnen helpen. Je spieren meer op vet laten lopen, klinkt nu zelfs bijna logisch. Ik denk dat mijn spieren namelijk gewend zijn zoveel mogelijk op suikers te teren. Hoewel er vet genoeg is, vragen zo continu op suikers. Deze moet ik dan ook in grote getale innemen ook tijdens het sporten. Vraag mijn Viking Tour collega’s maar eens wat ik onderweg niet alleen mee nam, maar ook op at.Met de sportvasten Switch hoop ik mijn spieren weer meer vet te laten gebruiken. Dat levert niet alleen meer energie op, maar ik heb het ook nog eens genoeg in voorraad!

Woensdag 4 januari 2011 start ik, onder begeleiding van sportvastencoach Allard Schulenklopper, met mijn vasten. Ik weet dat ik geen wonderen moet verwachten, maar stiekem hoop ik hierdoor mede weer in de dubbele cijfers te belanden.