‘T Is weer de tijd van het jaar….nee, we doelen niet op het Sinterklaasfeest. Het is weer tijd om van die lekkere toertochtjes op de mountainbike te rijden in het weekend.

Afgelopen weekend deden wij dat in Oldebroek, waar we ook voor Ede, Schoorl en nog veel meer andere plekken hadden kunnen kiezen. En wat was het weer lekker. Heerlijk om te zien dat  je geen beursgenoteerd bedrijf met over de grond rollende commissarissen nodig hebt om te kunnen genieten van sport. De lokale ATB-verenining schotelde ons in de “10e Oldebroeker veldtoertocht” een super gevarieerde rit voor. Er was de keuze uit 25 of 45 kilometer, wij kozen voor de laatste. De start is al erg leuk, over een soort cyclocross parcours is het flink draaien en keren op de vierkante meter waarbij je goed warm draait door de stevige klimmetjes op glibberige grashellingen.
Warm gereden rijd je door mooie bossen en over lange singletracks, afgewisseld met meer technische stukjes.Onderweg komen we geregeld ouders met kinderen tegen. Zij kiezen voor de 25 kilometer route die ook voor de kleinere stoere mtb-ers goed te doen is. Soms even een klein zetje om helemaal tot boven te komen, maar aan de dikke grijnzen te zien vermaken ze zich prima. We spreken twee broertjes van 6 en 7 die over een paar jaar waarschijnlijk pa en ma een zetje kunnen geven.

Van de ruim 760 deelnemers merk je onderweg niet veel, het is gezellig druk, maar iedereen geeft elkaar de ruimte (die er ook is) om in te halen waar dat nodig is.  Alleen in een lang stuk singletrack langs de A28 is inhalen even echt niet mogelijk. Dat geeft niets want het is daar heerlijk spelen met steile heuvels op en af, ondertussen de stobben ontwijkend. Voor die stobben wordt overigens keurig gewaarschuwd via een duidelijk bordje.

Net als op de rest van de perfect uitgepijlde route. Waar nodig staan waarschuwingsborden en op alle kruisingen met de doorgaande weg staan vriendelijke vrijwilligers die aangeven of het veilig is om over te steken.

Op het halverwege punt treffen we de gebruikelijk krentenbollen en thee/bouillon aan, met een leuke extra….een kampvuur. Ook al werkt het weer lekker mee, als je wat langer stilstaat om bijvoorbeeld even op je maten te wachten is dat bij zo’n lekker warm vuurtje toch een stuk behaaglijker….topidee! Net als het inschakelen van een mecanicien op dat punt. Dikke pluim voor de organisatie!

Die verdienen overigens niet alleen hiervoor de complimenten. Ook voor het organiseren van zo’n gevarieerde tocht, waarbij diverse bos-, perceeleigenaren hun toestemming moesten geven is een compliment op zijn plaats.

We mochten zelf over het terrein van Landal bij ’t Loo, waardoor we even lekker door het zand naast het meertje konden ploegen, top geregeld!

 

 

Na de thee gaat het lekker verder en zie je hier en daar de vermoeidheid toeslaan. Vooral in de twee korte stukjes op een sompig weiland met toenemende wind valt het soms een beetje stil. Maar met de finish in zicht weet iedereen zich er toch doorheen te slaan, om af te sluiten op het fantastisch aangelegde trainingsparcours voor het clubhuis. 2,5 Uur lol voor 3 euro, ken jij een leukere weekendbesteding? Wij niet, volgend weekend weer?

 

 

 

 

(Met dank aan alle vrijwilligers van MTB-vereniging Oldebroek en de twee stoere mannen die even gewillig poseerden.)